lördag 24 november 2012

Innovationer och förbättringar i produkter

På senare tid har jag arbetat en hel del med utveckling av produkter. Jag menar då inte att jag själv har arbetat hantverksmässigt med att ta fram dem utan snarare att jag ägnat mig åt kraven och processerna från det att idén kommit fram till dess att produkten är tillgänglig på marknaden.

Innan projekt kommer igång så brukar det vara en hel del funderande kring kraven, vad för sorts produkt som ska tas fram, hur mycket pengar som är rimligt att lägga på en viss funktion, mm. Det är också då som man kan komma att prata om innovationer. Innovationer är hett, och i allmänhet tror många att innovationer är något finare än förbättringar. De är liksom mer långtgående, revolutionerande, vackrare.

Själv menar jag att så inte behöver vara fallet. Innovationer som språkligt begrepp syftar naturligtvis oftast på helt nya idéer, men det är sällan intressant för företag att arbeta med helt nya idéer. Man vill vanligen hålla sig till ett område man förstår sig på. Av den anledningen kan det vara intressant att lägga samman förbättringsförslag och mer långtgående idéer i samma idékorg när man tar beslut om vilka idéer som ska förverkligas.

Man märker då oftast att idéer om produkten kan vara små förbättringar såväl som stora ändringar som leder till helt nya tillämpningar, dvs en ny produkt. Man märker också att minimala förändringar i produkten emellanåt ändå kan ge stora förändringar i tillämpning när man vänder sig till nya marknader. De här två perspektiven är viktiga när man bedömer en ny idé till produkt: var placerar den sig i förhållande till vår nuvarande produkt i vår interna värld - är den lätt eller svår att producera och förstå jämfört med dagens produkt? Och var placerar den nya produkten sig på den externa kundskalan, är det samma kunder som ska bearbetas med en ny produkt eller är det en ny marknad man ska ge sig på? Ju längre man rör sig ut på den interna och externa skalan desto mer handlar det om en äkta innovation i ordets sanna betydelse, men företagsekonomiskt ökar också risken högst betydligt när allt är okänd mark.

Att ta fram en innovativ produkt som helt avviker från den innevarande och dessutom vänder sig till en hel ny skara av kunder är i sanning innovativ för företaget men så riskabel att man knappt kan förstå hur den kommer att klara sig på marknaden. Det blir även internt ett mer komplicerat projekt och svårbedömt hur den helt nya produkten ska produceras. Det är lägre risk att välja ut idéer som  skapar nya produkter som åtminstone vänder sig till en delmarknad man redan förstår sig på. För att analysera hur man byggt upp sin produktutvecklingsportfölj kan det vara intressant att analysera risknivån och lägga 10-30% inom det som är högriskzonen (se bild lånad ur Harvard Business Review).

Man kan även vilja komplettera produkter med tjänster, mer om det här: Produkt- och tjänsteutvecklingsprojekt.

2 kommentarer:

  1. Mycket intressant blogg!
    Arbetar själv som QA chef på ett IT/logistik-företag och kommer ofta i kontakt med dina ämnen. Hit kommer jag tillbaka!

    SvaraRadera
  2. Tack för din positiva kommentar!

    SvaraRadera