onsdag 1 juni 2016

7 enkla sätt att få fler besökare till din blogg

Det första du behöver göra är att fundera på varför du vill ha fler besökare till din blogg (eller annan webbsida). Vad handlar bloggen om egentligen? Störst chans att få rätt besökare har du om du har ett tydligt ämne och håller dig till det.

Störst risk att få helt irrelevanta besökare har du om du väljer olika ämnen på måfå efter vad du tror är trendigt just för dagen. I webbens barndom så var det många som tyckte det var roligt att hastigt få många besökare till sin webbsida genom att plötsligt skriva ett inlägg om ett högtrafikerat ämnesområde, men den tiden är förbi och nu bygger du lämpligen upp besökare som är intresserade av de ämnesområden du valt.

Nu när du är klar över varför du skriver och vad du skriver om så kan vi gå vidare till listan över hur du får mer trafik:

1. Mät
Du måste mäta för att veta om du får fler besökare! Jag vet inte mycket om viktväktarna men jag gissar att du ska tänka som dem. För att gå ner i vikt så måste du mäta vad du väger idag och hur vikten varierar över tid.

Om du har valt ett ämne som intresserar främst professionella läsare så kan du råka få ett besöksmönster som ser lite ut som det jag har här. Det är en väldig skillnad på trafik under vardagar (mycket) och helger (mindre).



2. Håll dig till ditt ämne
Det är viktigt att du håller dig till ditt ämne om du vill ha besökare som är intresserade av ditt ämne. Du kanske till och med vill få in kunder via sidan. Är du expert på smink och vill locka sådana läsare så kan du inte skriva enbart om kändisar. Är du expert på betonghåltagning (”vi skapar ingenting”) så kan du inte skriva mest om smink, osv, osv.

3. Skriv regelbundet
Det finns ett stort värde i att skriva regelbundet. Även korta inlägg räknas. Vill du att andra ska länka till ditt inlägg så är det förstås bra ju mer kvalitativt innehåll det finns i det.

Det finns en hel del undersökningar om den bästa längden på inlägg. Orkar du läsa så finns en bra sammanställning här: "Proven ideal lengths"

Jag tror vi kan sammanfatta med att ideallängden varierar med publik och förväntan.

4. Identifiera nyckelord
Att identifiera dina nyckelord handlar om att förstå sitt ämne. Om jag exempelvis skriver om projektledning så kan det vara bra att variera sig och prata om ledning av projekt, ledarskap, projektledare, agil projektledning och andra närliggande ord. Google har ett verktyg - Google Adwords keyword planner - som kan ge relevanta synonymer och förslag utifrån det ord du anger. Självklart finns flera verktyg av det här slaget, men du måste själv förstå ditt ämne för alla förslag är inte lämpliga.

Som exempel så föreslår verktyget ”bemanningsföretag” som lämpligt begrepp inom projektledningsområdet och det beror sannolikt på att många bemanningsföretag söker projektledare. Det betyder ändå inte att jag ska välja ordet för min blogg.

Som du ser i bilden (nedan) så anger Google även hur stor konkurrens det är för ett visst ord. (Klicka på bilden för att förstora!)




5. Hitta partners
I vid mening är det lämpligt att leta partners, alltså andra som är intresserade av ditt innehåll och som är beredda att länka till det eller bidra.

Ett kanske ännu bättre tips är att vara partner med dig själv - har du inga vänner så kan du ändå bli vän med dig själv! Länka till din blogg från din instagram, från din facebook, från din twitter. Prova nya vägar också! Marknadsför dig via tinder eller snapchat. Allt som ger en exponering för rätt målgrupp är bra.

Du kan alltid dela dina inlägg och skriva sammanfattningar i andra kanaler för ökad trafik.

6. Snygga till innehållet med bilder
Att snygga upp ditt innehåll med bilder ger en intressantare läsning för besökaren. Flera undersökningar visar att innehållsrika artiklar med bilder är mycket populärare att länka till än rent textinnehåll, så att inkludera bilder är värt det lilla extra besväret.



7. Var uthållig
Att vara uthållig lönar sig eftersom antalet besökare ökar väldigt långsamt i början. Jag är inte säker på vad det beror på, men många vittnar om det här fenomenet om att trafiken ökar över tid. Trafik från sökmotorer tycks ha en period i början där sidan läggs i ”karantän” och får mindre trafik än motiverat. Webbsidan exponeras betydligt mindre än fallet blir längre fram när den är etablerad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar