tisdag 3 oktober 2017

Produktutveckling, veckans fråga

Ibland får jag frågor skickade till mig och jag försöker att hinna med att besvara dem. Veckans fråga handlar om min roll som projektledare inom produktutveckling och hur man ska gå till väga om man har en ny idé inom ett visst område. Frågan är inskickad av en bloggläsare utan koppling till något uppdrag jag arbetat i.

Hej Raphael!

Jag råkade se ett gammalt blogginlägg som du hade lagt upp där du förklarade lite om produktutveckling, och tänkte att du kanske visste hur man ska bära sig åt i en viss situation.

Jag har en ide om en förbättring av en produkt som redan finns på marknaden. Denna förbättring skulle förmodligen vara lätt för tillverkaren att tillverka, och det skulle vara en stor förbättring av deras redan populära produkt. Min fråga till dig är om du vet hur man bär sig åt för att få denna tillverkad och testad, utan att tillverkaren kan stjäla min ide?

Tacksam för svar


Här följer mitt svar. Om du som läser har någon ytterligare tanke att tillföra så lämna gärna en kommentar!

Hej!

Jag har lett flera projekt inom produktutveckling med många utvecklingsteam inblandade. Det handlar om stora företag.

Att arbeta med nya idéer som angränsar till någon annans produkt är en väldigt vanlig utmaning. I de flesta (alla!) utvecklingsprojekt så försöker man tidigt kartlägga hur man ligger till jämfört med andra på marknaden, existerande patent, mm. Har man en unik idé så startar man en juridisk process för att själv få skydd/patent på den nya idén.

Så arbetar stora företag. De skyddar alltså idén redan innan de tagit fram produkten.

Jag har sällan jobbat med små bolag men spontant känner jag att om du vill tillverka och testa en produktidé utan att någon annan kommer över den så måste du ta fram den helt själv, typ ett källarprojekt. Så fort du blandar in utomstående legotillverkare e.dyl. så bör du ha någon sorts skydd för din idé. Prata med en jurist som är specialiserad på denna typ av frågor, jag brukar ha sådana knutna till projekt men vem du ska prata med kan jag inte säga. Googla på intellectual property eller något sådant!

Hoppas svaret varit till någon hjälp.

Raphael

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar